Z kuchnią meksykańską można mieć wiele skojarzeń. Dla dzieci biorących udział w „Kulinarnych eksperymentach” na pewno będzie się łączyć z tacos i churros, bo obie potrawy znalazły się w menu tych warsztatów
Zajęcia poprowadzili kucharze z Bistro Kampus Tomasz Deczyński i Paweł Gumulski, którzy najpierw wyposażyli dzieci w odpowiednie ubiory, przydzielili stanowiska, a następnie przybliżyli kuchnię meksykańską i przebieg warsztatów. Później był już prawdziwy „meksyk”.
- Czy wody wystarczy tyle? – dopytywała Kasia. – Dużo tego masła ma wrzucić? – dociekał Michał. – Jak długo mam ucierać ciasto? – nie wiedziała Ania. Pytania padały z różnych stron pracowni gastronomicznej, a dzielni kucharze dwaj biegali między ośmioma stanowiskami i tłumaczyli, pokazywali, pomagali. – Widzicie, praca w kuchni wcale nie jest łatwa, ale gdy się lubi gotować, potrafi być przyjemna – mówił Tomasz Deczyński.
No i smaczna. Co do tego nikt nie miał najmniejszych wątpliwości. Wprawdzie przygotowanie potraw zajęło blisko półtorej godziny, ale czas ten dla nikogo nie był stracony.
Dzieci entuzjastycznie podchodziły do krojenia i smażenia kurczaka. W zdumienie wprowadził ich sposób obierania awokado, który zaprezentował Tomasz Deczyński. Podobnie jak łączenie w całość tortilli, kurczaka i warzyw, tak żeby powstało wspaniałe tacos.
Nie mniej ciekawie było z robieniem churros. Od początku, kiedy zaczęło się wygniatanie ciasta, poprzez rozbijanie i roztrzepywanie jajek aż smażenia różnokształtnych pączków. – Ten przypomina piłkę, a ten baranka – upierał się Maciuś. Niezależnie od kształtu smak miały jeden – wyborny.
Warsztaty kulinarne prowadzone są w Kampusie Wielickim w oparciu o autorski projekt „Kulinarne eksperymenty”. Najbliższe odbędą się w sobotę, 25 marca 2017 roku.
(BP)